Nationale ranglijst K-klasse score van 26 februari 2024

K-klasse Organisatie

Wintercompetitie 2023-2024

Wekelijks worden er wedstrijden gevaren in de K klasse. De uitslagen uit de verschillende regio's worden verwerkt tot een totaaloverzicht De Nationale ranglijst. In deze lijst kan je aflezen hoe jij in verhouding zeilt ten opzichte van de K zeilers op de andere regio's.

 

Puntentelling

Er wordt gerekend met de Oostenrijkse puntentelling omdat bij deze puntentelling rekening wordt gehouden met verschillen in aantallen deelnemers die per evenement aan de start verschijnen. Het is immers een grotere verdienste wanneer je eerste wordt in een veld met 15 deelnemers dan wanneer er maar 6 boten aan de start verschijnen!

Een race wordt pas meegerekend als er minimaal 5 boten aan de start zijn verschenen.

 

Deelnemen aan de Nationale ranglijst

Alle actieve rayons kunnen deelnemen aan de Nationale ranglijst. Je kan je uitslagen sturen naar:

kzc.kklasseuitslag@gmail.com

Ze worden wekelijks verwerkt in de ranglijst.

 

Uitslagen

Op iedere locatie waar de K-klasse leden zeilen is er een tablet beschikbaar waarop de gezeilde resultaten direct kunnen worden ingevoerd. Het programma A-Fleet maakt het voor de rayons erg makkelijk om resultaten te verwerken en tussenstanden te tonen. Aan het einde van de wedstrijdserie kunnen de resultaten eenvoudig met de deelnemers gedeeld worden via WhatsApp en ook worden doorgestuurd voor verdere verwerking in de Natioanle ranglijst.  Weten hoe het werkt? Kijk even op de site van A-Fleet. Je kan het ook zelf downloaden op een Andriod tabled of smartphone.

https://afleet.app/

 

NK-K klasse

Jaarlijks wordt het NK-K klasse gezeild op het Bovenwater te Lelystad. De deelnemers worden geselecteerd uit de beste 40 zeilers van de Nationale ranglijst.

 

Waarom de beste 40?

De deelnemers voor het NK-K worden geselecteerd uit de beste 40 zeilers van de

Nationale ranglijst, waarom 40? Dit is het grootste verschil tussen RC zeilen en gewoon wedstrijdzeilen, we zitten niet in de boot. In een reguliere klasse is het maar wat leuk als er zoveel mogelijk boten mee doen aan een kampioenschap. Maar voor de K-klasse zijn er beperkingen als b.v. 2x de lengte van de boot is de lengte van de startlijn. Bij 40 deelnemers is dat 80 meter. Dat is net zo lang als de afstand van de hele baan. Een rekensom maakt dat de ideale deelname rond de 10 boten is. Dit is nog rekbaar als de baan overzichtelijk is en de wind niet te hard is. Dus 40 boten aan de start betekend voor de organisatie 4 groepen van 10 boten die ieder 4 tot 6 wedstrijden zeilen en dan na selectie een silver- en een goldfleet oplevert die elk weer 6 tot 8 wedstrijden varen. Totaal dus ± 40 wedstrijden, dit alles op 1 dag. Vandaar dus 40. En vroeger waren er ook nog beperking van het aantal beschikbare 40Mhz en 27Mhz frequenties tot  maximaal 42 kanalen, daar hebben we nu geen last meer van.

Vrijgevallen plaatsen van deelnemers die niet inschrijven worden niet aangevuld met deelnemers die lager staan dan plaats 40 in de ranglijst.