Lion Charmant Tel: 06 - 13 20 40 80    info@k-klasse.nl

 

Dutch

design

Productie

Materialen

Het K zeiljacht is een eenheidsklasse onder de radiografische zeiljachten. Jachtbouwer Theun Hoogmoed is de technisch ontwerper van het zeer fraai gelijnde model, wat verder qua zeilplan is uitgewerkt door internationaal wedstrijdzeiler Lion Charmant, die tevens de K klasse in productie heeft genomen.

Het doel voor het ontwerp was een radiografisch bestuurbaar jacht te maken waarvan maten en constructie goed omschreven zijn in klassevoorschriften. Het accent van de K klasse ligt op het zeilen dan wel het wedstrijdzeilen. Het ontwerp is er op gericht dat het eenvoudig is op en af te tuigen. Voor transport zijn kiel en roer te demonteren.

 

Afmetingen

Het K jacht heeft een prachtig gelijnde romp van 1.90 meter lang met een zeiloppervlak van bijna 1 meter. Als een K jacht op z’n kiel staat is de totale hoogte 2.60 meter. Het jacht weegt 18,5 kg waarvan de kiel 12 kg voor z’n rekening neemt.

 

Productie

Alle onderdelen van de K-klasse worden in eigen beheer op de K werf geproduceerd en samengesteld.

 

Romp

De romp is van polyester gebouwd volgens de hand lay-up methode, gelcoat in RAL kleur en twee lagen glasmat.

Kielen uit de gieterij

Kiel

De kiel bestaat uit 3 samengestelde mallen die machinaal in een vorm worden geperst en daarna met gietijzer worden gevuld. Na het stollen worden de kielen uit de mal gelost. De beluchtingskanalen en de gietopening worden van de kiel geslepen waarna de kiel wordt gepolijst. Daarna start het boren en tappen voor de bevestiging aan de romp. Lakken schuren en weer lakken, tot dat ze glimmen.

 

Dek

Op de romp zit een grenen of mahonie dek naar keuze.

 

Zeilen

De zeilen zijn vervaardigd van 2,99 o.z. Polycoat van Contender. De zeilen worden gesneden m.b.v. de computer gestuurde Summa Pro snijplotter.

 

De K-klasse is een strikte eenheidsklasse.

Om dit te waarborgen voor de zeilen van de K klasse is geinvesteerd in een computer gestuurde sailcutter. Zoals omschreven in de klassenvoorschriften moeten de zeilen worden gesneden volgens de mallen 1 t/m 9. Deze mallen staan digitaal in het programma Flexicut die de sailcutter aanstuurt. Dit garandeert de hoogste eenheid in de vorm van de zeilen. De sailcutter werkt met een adressering van 0,1mm over een lengte van 50meter! In tegenstelling met de penplotters wordt met deze machine het zeil direct uit het doek gesneden, zodat afwijkingen die kunnen ontstaan bij het knippen langs de opgetekende lijnen niet kunnen ontstaan.

 

Sailcloth.

De zeilen worden vervaardigd van een hoogwaardig zeildoek Polycoat 2.99oz, ontwikkeld door Contender. Een doeksoort die in de wedstijdzeilerij, in verschillende gewichtssoorten, veel wordt gebruikt. Het doek is herkenbaar aan zijn ruitvormige structuur, hierdoor kan het in de trekrichting meer spanning opnemen. De ruit staat haaks op het achterlijk van de zeilen, waar de meeste spanning op staat.

 

Sign

De zeilen worden vanaf 2002 allemaal voorzien van een teken in de vorm van een K jacht met daarin het jaartal waarin zij gemaakt zijn . Het teken wordt meegestikt in het voorlijk van het zeil van zowel fok als grootzeil.

 

Sign & Coupe

De coupe van de banen in het zeil geven de zeilen haar bolling. De zeilen worden als ze zijn gesneden zorvuldig met dubbelzijdig tape aan elkaar geplakt, waarna ze gestikt kunnen worden met een zigzag steek. Hierna worden de zeilen voorzien van hun voorlijkronding. De zeilen worden langs een omtrekmal allemaal in de juiste ronding gesneden, waarna direct het achterlijk wordt afgebrand.

Voorlijkronding

Deze is belangrijk voor de twist van de zeilen. Twist is belangrijk om de druk in de zeilen te kunnen controleren. De twist kunnen we integenstelling tot de bolling zelf reguleren door:

. Mastronding

. Neerhouderspanning

. Schootspanning.

 

Coupe fok & grootzeil

Na het snijden en branden langs de omtrekmal (die er ook voor zorgt dat alle zeilen qua oppervlak even groot zijn). Daarna worden de verstevigingen in de zeilen aangebracht en pas als laatste wordt het voorlijk aan de zeilen gestikt. Het band staat onder een lichte voorspanning op het voorlijk. Dit geeft de zeilen een extra bolling die kan worden bijgestuurd door aan de cunninghamhole te trekken. Hoe meer spanning hoe meer de bolling naar voren verplaatst.

Mast en buiging in combinatie met de zeilen.

Het voorlijk van het zeil van de K klasse is gemaakt voor de mast die bij het model wordt geleverd. Namelijk 12.8mm doorsnede en een wanddikte van 1mm. Na uitvoerig testen in de ontwikkelfase van de klasse is de keuze op deze mast gevallen.

De mast is bij lichtweer goed in positie te trimmen. Het liefst rechtop. Bij meer wind is de mast soepel genoeg om de overdruk die in de voorlijkronding is gesneden snel te lozen doordat de mast makkelijk in de top weg kan buigen. Op deze manier vangt de soepelheid van de mast de harde vlagen op.

 

Het ontwerp van de zeilen

Zeilen voor een modeljacht zijn anders dan zeilen voor een "echt" jacht. Vlak boven het wateroppervlak is de windkracht veel minder dan op twee meter hoogte, terwijl de verschillen tussen 2 en 5 meter hoogte veel minder zijn. Hierdoor heeft het zeil van de K klasse haar twist meer boven in het grootzeil en de fok. Op ± twee derde vanaf het dek zit het diepste punt in de voorlijkronding.

Windsnelheid ten opzichte van de hoogte, 2 meter boven het wateroppervlak

Windsnelheid ten opzichte van de hoogte, 10 meter boven het wateroppervlak

Eerste behandeling

Hoogglans

Sailcutter SummaPro

Jaar sign

Coupe fok

Coupe grootzeil