Modeljachten Lion Charmant

06 -13 20 40 80

 

K-klasse is een eenheidsklasse

Eenheidsklasse

Het K zeiljacht is een eenheidsklasse onder de radiografische zeiljachten. Jachtbouwer Theun Hoogmoed is de technisch ontwerper van het zeer fraai gelijnde model, wat verder qua zeilplan is uitgewerkt door internationaal wedstrijdzeiler Lion Charmant, die tevens de K klasse in productie heeft genomen.

Het doel voor het ontwerp was een radiografisch bestuurbaar jacht te maken waarvan maten en constructie goed omschreven zijn in klassevoorschriften. Het accent van de K klasse ligt op het zeilen dan wel het wedstrijdzeilen. Het ontwerp is er op gericht dat het eenvoudig is op en af te tuigen. Voor transport zijn kiel en roer te demonteren.

 

Kenmerken

Het K jacht heeft een prachtig gelijnde romp van 1.90 meter lang met een zeiloppervlak van bijna 1 meter. Als een K jacht op z’n kiel staat is de totale hoogte 2.60 meter. Het jacht weegt 18,5 kg waarvan de kiel 12 kg voor z’n rekening neemt De romp is van polyester gebouwd volgens de hand lay-up methode, gelcoat in RAL kleur en twee lagen glasmat. Op de romp zit een teak of mahonie dek naar keuze. De zeilen zijn vervaardigd van 2,99 o.z. Polycoat van Contender. De zeilen worden gesneden m.b.v. een computer gestuurde snijplotter. De jachten zijn allemaal aan klassevoorschriften gebonden, die bestaan uit een materiaalomschrijving en een 63-tal meetpunten waaraan ieder jacht moet voldoen. Al deze meetvoorschriften zijn opgenomen in een overzichtelijk boekwerk. Gezegd kan worden dat er geen onderlinge verschillen zijn tussen de jachten, zodat trim en het wedstrijdinzicht de belangrijkste factoren zijn voor het behalen van een goed resultaat.

 

Klasseorganisatie

De K klasseorganisatie is een landelijke organisatie die in 1992 is opgericht. De klasseorganisatie heeft als doel wedstrijden te organiseren op diverse plaatsen waar een concentratie van zeilers zit. Voor de wintermaanden zoeken zij bij voorkeur een lokatie bij een watersportvereniging.

Wanneer wordt er gezeild? Altijd! De klasseorganisatieverzorgt in het najaar, de winter en het voorjaar, wekelijks wedstrijden op verscheidene locaties. In de zomermaanden worden er op vaste lokaties op een vaste avond wedstrijden gehouden.

 

Voorschriften

De jachten zijn allemaal aan klassevoorschriften gebonden, die bestaan uit een materiaalomschrijving en een 63-tal meetpunten waaraan ieder jacht moet voldoen. Al deze meetvoorschriften zijn opgenomen in een overzichtelijk boekwerk. Gezegd kan worden dat er geen onderlinge verschillen zijn tussen de jachten, zodat trim en het wedstrijdinzicht de belangrijkste factoren zijn voor het behalen van een goed resultaat.